Sigurnost na javnim mrežama 2

Nazad na pocetnu stranicu...

Pre nekog vremena, pisali smo o čuvanju naloga na Facebook-u i Gmail-u kao najrasprostranjenijim servisima, od zlonamernih pojedinaca i objasnili kako možete da utvrdite da li još neko pristupa Vašem nalogu i time ugrožava Vašu privatnost. Taj tekst možete naći ovde.

"Ma koga interesuje šta ja radim...   Da li je baš tako ?

Podaci o vašem ponašanju na mreži uredno se beleže, a i Vi ste na to dali pristanak. Kada ? Pa kada ste čekirali neki od bezbrojnih box-ova sa tekstom "I agree", nečitajući Leegal notice I Terms & conditions sekciju koja se nalazila u text box-u iznad.

Društvene mreže, blog-ovi, različiti sistemi koji vam nude funkcije desktop aplikacija preko Interneta (Google docs, Office 365...), pa čak i jeftina knjigovodstvena rešenja koja nude mogućnost vodjenja knjigovodstva bez instalacije programa, bez potrebe za serverom itd predstavljaju Cloud sisteme u kojima se podaci kojima pristupate i koje generišete nalaze ne na Vašem računaru nego na Vama nepoznatom mestu na Internet-u. Ovo ima svojih prednosti - jedna od njih je da možete svojim podacima pristupiti preko Internet-a, bilo gde da se nalazite, nije potrebno da instalirate programe, neko drugi brine o antivirusnoj zaštiti, backup-u. Ali ima i loših:

1. Morate pratiti funkcionalnosti koje vlasnik cloud sistema smatra poželjnim. Ako izmeni funkcionalnosti, poslovnu politiku, interface - nema prava žalbe.

2. Nema rada bez Internet-a. U slučaju otkaza javnih telekomunikacionih mreža gubi se mogućnost pristupa svojim podacima.

3. Vaši podaci nisu kod Vas nego kod nekog kome verujete možda i više nego najboljem drugu, a nikada ga niste upoznali. A tema "Veliki brat" ?  Dobro, dobro, nećemo da ulazimo u paranoju  :)   

 

Google+ mrežu smo ovde uzeli samo kao primer, da bi ilustrovali deo gore navedenog. Većina ovih funkcionalnosti je stvorena da Vam omogući lakši, udobniji, bolji doživljaj Internet-a i omogući Google-u da Vam pruži besplatno usluge kakve pre 10-tak godina niste ni sanjali da možete da dobijete. Ovo možete iskoristiti i kao lični test - u slučaju da posedujete i koristite Google+ nalog.

Da bi proverili šta Google zna o Vama ulogujte se na svoj Google+ nalog i probajte sledeće linkove:


1. Koji su uredjaji pristupali vašem nalogu, gde ste se kretali...

Vreme, naziv, tip, IP adresu i približnu lokaciju svih uredjaja koji su pristupali vašem nalogu možete naći klikom na sledeći link:

https://security.google.com/settings/security/activity

Ovo možete iskoristiti i ako sumnjate da je neko neovlašćeno pristupao Vašem nalogu, ali ako nije - tu su podaci o Vašem kretanju, naročito ako ste se kačili sa mobilnog uredjaja. Još više, ako koristite Android, vaš mobilni može Google-u slati vaše lokacije kao i podatke o brzini kretanja. Ako je ova opcija uključena ovde možete tačno videti kada ste se i gde kretali:

https://maps.google.com/locationhistory


2. Istorija pretraživanja na Google-u

Google snima svaki pojam koji ste ikada tražili dok ste bili logovani kao Google+ korisnik. Osim toga, Google takodje beleži svaki Google oglas na koji ste kliknuli. Dnevnik vašeg pretraživanja na raspolaganju vam je klikom na sledeći link:

https://history.google.com

3. Kako Vas Google vidi

Da bi mogao da Vam prikaže oglase koji su relevantni, Google pokušava stvoriti vaš osnovni profil. Pri tom od vas prikuplja podatke o godinama starosti, polu, interesovanjima... Sve te podatke ste mu dali lično Vi, nekada... Ovdje možete provjeriti kako vas vidi Google:

https://www.google.com/ads/preferences/

4. Koje aplikacije i add-ovi koje ste instalirali u Browser-u pristupaju Vašim podacima

Ne mora biti da samo Google ima pristup Vašim podacima. Toolbar-ovi, search-eri, addin-ovi - neki od njih su možda nekada pitali nešto a Vi ste kliknuli na Yes. Ovdje ćete pronaći popis svih aplikacija koje imaju bilo koju vrstu pristupa podacima vašeg Google+ paloga. Možete videti vrstu dozvole koja je dodeljena svakoj aplikaciji pojedinačnoi i ukinuti pristup vašim podacima ako ne želite da ih ta apikacija dobija na uvid:

https://security.google.com/settings/security/permissions

5. Još podataka ?????

Mnogo toga. Svi vaši mailovi, kontakti, datoteke i td. nalaze se u Cloud-u. To znači da se ne nalaze fizički na Vašem računaru nego negde na Internet-u - na nečijem tudjem računaru.

Google će Vam dopustiti da izvezete sve svoje podatke: bookmark oznake, e-mailove, kontakte, datoteke, informacije o profilu, chat, vaš YouTube video, fotografije i još mnogo toga:

https://www.google.com/takeout


(C) 2014. by ABIT informatika

Nazad na vrh strane                 Nazad na pocetnu stranicu...  
I have already taken the rolex replica sale to a watch repairer and was informed it was beyond repair. I wish to return the panerai replica sale for replacement or refund. I am not interested in further purchases if you do not sort this rolex replica sale out to my complete and utter satisfaction, which currently your are not doing. I have already rejected this offer. Are you reading my replica watches sale? This totally unacceptable. What kind of rolex replica uk are you running? Are you going to sort this out in an appropriate replica rolex watches? You must either replace the Swiss Replica Watches or give me a full refund. Stop wasting my replica watches sale and sort this out like any decent business would do.